Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetBiH među vodećim zemljama u Evropi po broju pušača

BiH među vodećim zemljama u Evropi po broju pušača

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, Bosna i Hercegovina se suočava s ozbiljnim problemom pušenja. U 2022. godini, prosječan udio pušača među odraslima iznosio je više od 36 posto. Time je naša zemlja treća u Evropi, iza Srbije i Hrvatske.

Muškarci kao šampioni pušenja

Međutim, kada je riječ o muškarcima, BiH zauzima uvjerljivo prvo mjesto s 41,6 posto pušača. U Srbiji taj postotak iznosi 39,9, a u Hrvatskoj 36,7 posto. Ovaj trend zabrinjava i zahtijeva hitnu reakciju, smatra profesor Ognjen Brborović s Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Prepreke za prestanak pušenja

Brborović navodi da glavna prepreka prestanku pušenja uključuje ovisnost uzrokovanu nikotinom. Kao rješenje, predlaže prelazak na nove nikotinske proizvode, koji su manje štetni od tradicionalnih cigareta. Neki od tih proizvoda, poput e-cigareta, ne uključuju proces paljenja, čime smanjuju rizik povezane sa zdravljem.

Povećanje uspješnosti odvikavanja

Prema Cochrane mreži, e-cigarete su do 100 posto efektnije za prestanak pušenja od nikotinskih zamjenskih terapija. Ministarstvo zdravstva Velike Britanije čak tvrdi da e-cigarete predstavljaju 95 posto manje rizika od pušenja cigareta.

Švedski primjer smanjenja pušenja

Švedska predstavlja uspješan primjer u smanjenju pušenja, gdje se očekuje prevalencija od samo 5 posto. Ova zemlja je promovisala bezdimne proizvode, što je rezultiralo smanjenjem preranih smrti od bolesti povezanih s pušenjem.

Brborović ističe kako stres može doprinijeti povećanju broja pušača u Bosni i Hercegovini. Za smanjenje broja pušača, potrebna su poboljšanja u općem društvenom okruženju kako bi se ostvarili dugotrajni rezultati.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -