Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetTragična sudbina komandanta Vagnera: Poginuo tokom napada u Maliju

Tragična sudbina komandanta Vagnera: Poginuo tokom napada u Maliju

Sergej Ševčenko, komandant ruske plaćeničke grupe Vagner, poginuo je u Maliju. Do njegovog gubitka došlo je tokom napada pobunjenika usred pješčane oluje. Ova informacija potvrđena je od strane same grupe, a prenosi je BBC.

Ruska podrška u borbi protiv džihadista

Malijski vojni režim obratio se grupi Vagner 2021. godine. Cilj je bio dobiti podršku u borbi protiv džihadista i separatističkih snaga. U ponedjeljak je grupa, sada poznata kao “Afrički korpus”, saopćila da se pridružila borbama uz malijsku vojsku.

Gubici na strani plaćenika

Prema izvorima bliskim “Afričkom korpusu”, separatisti su nedavno pokrenuli značajan napad. Tada je poginulo između 20 i 50 plaćenika. Rusi su izvijestili o gubicima, ali nisu precizirali tačan broj stradalih.

Napad separatista i reakcija vojske

Pobunjenička grupa CSP-PSD preuzela je odgovornost za napad. Oni su saopćili da su zarobili neprijateljske zatvorenike i uništili opremu. Grupa Džamat Nusrat al-Islam val-Muslimin (JNIM) također je potvrdila da je učestvovala u napadu, javljajući da su ubili 50 ruskih plaćenika.

Unutrašnja kriza u Maliju

Situacija u Maliju dodatno se zakomplikovala gubicima kontrole središnje vlade nad sjeverom zemlje. Pobuna Tuarega dovela je do trenutne nestabilnosti. Novi vojni režim, koji se oslanja na Rusiju, prekinuo je dugogodišnju suradnju s Francuskom.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -