Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetVojska prekršila međunarodno pravo uništavanjem rezervoara u Tel Sulatnu

Vojska prekršila međunarodno pravo uništavanjem rezervoara u Tel Sulatnu

Incident u Tel Sulatnu

U Tel Sulatnu, vojska je uništila rezervoar vode, što predstavlja kršenje međunarodnog prava. Ova pravila zabranjuju uništavanje objekata nužnih za preživljavanje civilnog stanovništva. Snimci eksplozije su podijeljeni na društvenim mrežama od strane jednog od vojnika, uz natpis “Uništavanje rezervoara vode Tel Sultan u čast Šabata”.

Video na društvenim mrežama

Izraelski vojnik iz borbenog inženjeringa objavio je video na svom ličnom profilu, prikazujući uništavanje rezervoara. Ovaj čin izazvao je zabrinutost i osude širom svijeta. Prema informacijama iz novina Haaretz, vojska je odbila komentirati incident.

Nejasnoće oko namjera vojske

Još uvijek nije jasno da li je uništenje rezervoara imalo taktičku svrhu ili je riječ o samovoljnom nanosu štete građanima Palestine. Iz vojne strane najavili su internu istragu, koja će odlučiti hoće li slučaj biti proslijeđen vojnoj policiji.

Reakcije na društvenim mrežama

Izvještaji sugeriraju da ovakve objave ilustruju nedostatak interesa vojnika za patnje civila u Gazi. Neki vojnici čak otvoreno prkose naredbama svojih nadredjenih, žaleći se na obnovu jevrejskih naselja u Gazi.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -