Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetDemonstracije u Španiji sprečile pristajanje broda Overseas Santorini

Demonstracije u Španiji sprečile pristajanje broda Overseas Santorini

Demonstracije u Španiji, koje vode sindikalisti i politički aktivisti, rezultirale su odustajanjem vlasnika broda Overseas Santorini od pristajanja u luci Algeciras. Prema informacijama iz Marine Traffic-a, planirano je da brod stigne do Gibraltara u utorak u 14 sati.

Gibraltar ne primio službeni zahtjev

Vlada Gibraltara naglasila je da nije primila službeni zahtjev za pristajanje broda. Međustranačka skupina zastupnika poslala je pismo Lammyju i Fabianu Picardu, glavnom ministru Gibraltara. Pismo su potpisali i Sarah Champion, predsjednica odabranog odbora za međunarodni razvoj, te bivši kancelar u sjeni John McDonnell.

Kampanja protiv vojnog goriva

Pokretači kampanje naveli su da je Overseas Santorini prevozio vojne gorivo JP-8, koje se koristi za borbene avione F-16. Istražitelji UN-a povezuju ovo gorivo sa napadima na Gazu, gdje su britanski dijelovi korišteni u bombardovanju medicinskih timova.

Pitanje međunarodnog prava

Zastupnici različitih stranaka, uključujući članove Škotskih nacionalista, Laburističke i Zelene stranke, pozvali su vladu da zabrani korištenje Gibraltara za transport vojnog goriva. U pismu su istaknuli ozbiljnost situacije, naglašavajući da 300.000 barela goriva može napuniti oko 12.000 F-16 aviona.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -