Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIstraga o Zlostavljanju Palestinskih Zatvorenika u Izraelu

Istraga o Zlostavljanju Palestinskih Zatvorenika u Izraelu

Izraelska vojska saopćila je da drži devet vojnika na ispitivanju zbog optužbi o “značajnom zlostavljanju” zatvorenika. Navodi se da su ti zatvorenici bili držani u tajanstvenom objektu tokom rata u Gazi. Optužbe uključuju i slučajeve silovanja, što dodatno ukazuje na ozbiljnost situacije.

Istraga Pokrenuta

Vojska nije pružila dodatne informacije o navodnom zlostavljanju. Međutim, njen najviši pravni dužnosnik već je pokrenuo istragu. Ove tvrdnje dolaze nakon istraživanja Associated Pressa i izvještaja organizacija za ljudska prava.

Uslovi u Pritvoru Ste Teiman

Izvještaji ukazuju na katastrofalne uslove u pritvorskom centru Sde Teiman, koji je najveći u Izraelu. Prema agenciji Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA), zatvorenici su ranije prijavili maltretiranje i zlostavljanje, ali bez navođenja specifičnih objekata.

Protesti i Reakcije

Isto tako, izraelski mediji su izvijestili o protestima koji su održani kada su vojni policajci privedeni u Sde Teiman. Prosvjednici su izrazili svoje nezadovoljstvo, uzvikujući “sramota” i mašući izraelskim zastavama.

Ove informacije otvaraju važna pitanja o ljudskim pravima i postupanju s zatvorenicima u Izraelu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -