Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeMagazinFilm/TVDanis Tanović Kritikovao Trojku: Kulturna Scena BiH U Teškom Stanju

Danis Tanović Kritikovao Trojku: Kulturna Scena BiH U Teškom Stanju

Tanović se oglasio na društvenim mrežama

Bosanskohercegovački reditelj i oskarovac Danis Tanović nedavno je na društvenim mrežama izrazio svoje nezadovoljstvo prema trenutnoj vlasti. Oštro je kritikovao Trojku, koju čine Stranka demokratske akcije (SDP), NiP i Naša stranka. Tanović je očekivao pozitivne promjene na kulturnoj sceni Bosne i Hercegovine, ali umjesto toga, primijetio je pogoršanje situacije.

Položaj bh. kinematografije u opasnosti

U svom postu, Tanović je istakao da su “izgubili i ono malo dobrog što je nekako funkcionisalo”. Njegove riječi izazvale su brojne reakcije u javnosti, posebno među kolegama iz filmske industrije. Ranije, Udruženje rediteljica i reditelja u BiH pisalo je federalnom premijeru Nerminu Nikšiću, upozoravajući na teške okolnosti u kojima se nalazi bh. kinematografija.

Potpisnici pisma vrhunskih reditelja

Osim Tanovića, pismo je potpisalo više uglednih reditelja, uključujući Jasmilu Žbanić, Pjera Žalicu, Aidu Begić, te mnoge druge. Njihova poruka premijeru bila je jasna: kulturna scena BiH zahtijeva ozbiljnu podršku kako bi preživjela i napredovala.

Ova situacija dodatno ističe izazove s kojima se suočava umjetnička zajednica u Bosni i Hercegovini, a istovremeno postavlja pitanje o budućnosti kulture u zemlji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -