Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIstraga o zlostavljanju zatvorenika u izraelskom pritvoru Sde Teiman

Istraga o zlostavljanju zatvorenika u izraelskom pritvoru Sde Teiman

Vojska Izraela pokrenula je istragu nakon optužbi za zlostavljanje zatvorenika u Sde Teiman, najvećem pritvorskom centru u zemlji. Naša vojska nije dala dodatne informacije o navodnim incidentima, ali najavila je da će se ovaj slučaj detaljno istražiti.

Katastrofalni uvjeti u pritvoru

Istraga kojom se bavio Associated Press, zajedno sa izvještajima organizacija za ljudska prava, otkrila je katastrofalne uvjete u pritvoru Sde Teiman. Zatvorenici su, prema tvrdnjama, bili podvrgnuti maltretiranju i zlostavljanju, što su potvrdili u izvještaju UNRWA, agencije Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice.

Protesti i nasilje

Prosvjedi su izbili kada su izraelski naseljenici, uz podršku članova Knesseta, upali u Sde Teiman. Oni su tražili drastične mjere, uključujući ubistvo palestinskih zatvorenika. Izrael se suočava s ozbiljnim kritikama nakon što su vojnici privedeni zbog mučenja zatvorenika.

Reakcije na zlostavljanje

Vojska je općenito negirala sve optužbe o zlostavljanju, ali je najavila premještaj većine palestinskih zatvorenika iz Sde Teimana. Izraelski mediji izvještavaju o nasilju i protestima koji su se dogodili kada su vojni policajci pokušali privesti vojnike povezane s optužbama.

Izrael drži hiljade Palestinaca u zatvorima, a većina njih je prošla kroz Sde Teiman, što dovodi do daljnjih pitanja o ljudskim pravima i procedurama zatvaranja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -