Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetUkrajinska vojska ostvarila uspjeh protiv Wagnerovih plaćenika uz pomoć Tuarega

Ukrajinska vojska ostvarila uspjeh protiv Wagnerovih plaćenika uz pomoć Tuarega

Andriy Yusov, predstavnik Glavne obavještajne uprave (HUR), tokom nacionalnog teletona 29. jula, istakao je bitnu informaciju o uspješnoj vojnoj operaciji protiv ruskih “ratnih zločinaca”. Yusov je naglasio: “Trenutno ne raspravljamo o detaljima, ali bit će još toga”.

Podrška Tuarega Ukrajini

Izvještaji sugeriraju da Tuareški pobunjenici pružaju značajnu podršku Ukrajini. Oni su progonili Wagnerove plaćenike širom afričkog kontinenta. Wagner, koji je radio za rusku vladu, aktivno je važio prirodne resurse u Africi, među kojima je zlato vrijedio procijenjenih 2,5 milijardi dolara.

Bitke u Tinzaouateneu

U gradu Tinzaouatene, blizu granice Malija i Alžira, 25. i 26. jula, vodile su se bitke protiv Wagnerovih snaga. Prema izvještajima, najmanje 20 Wagnerovih militanata je ubijeno, a neki su zarobljeni u ovim sukobima. Tuareški pobunjenici su podijelili fotografije i videozapise uništenog konvoja Wagnera.

Uloga ukrajinskih specijalnih snaga

U junu, Kyiv Post je objavio ekskluzivan video koji prikazuje ukrajinske specijalne snage u suradnji sa sirijskim pobunjenicima. Oni su radili na desetkovanju ruskih plaćenika u Siriji, pokazujući efikasnost ukrajinske vojske u borbi protiv ruskih snaga.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -