Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomePozitivnoBiznisCijene u BiH: Rast u određenim kategorijama, pad u drugim

Cijene u BiH: Rast u određenim kategorijama, pad u drugim

U Bosni i Hercegovini zabilježeni su različiti trendovi cijena prema izvještaju Agencije za statistiku. U kategoriji restorana i hotela, cijene su porasle u prosjeku za 0,7 posto. Sličan trend se može primijetiti i kod alkoholnih pića, duhana, te rekreacije i kulture, gdje su cijene porasle za 0,2 posto.

Pad cijena u drugim sektorima

Međutim, u drugim područjima zabilježen je značajan pad cijena. Hrana i bezalkoholna pića su postala jeftinija za 0,9 posto. Odjeća i obuća su zabilježile pad od čak 2 posto. Cijene stanovanja i režijskih izdataka smanjene su za 0,3 posto, dok prevoz bilježi pad od 1,4 posto.

Godišnji trendovi

Na godišnjem nivou, u junu ove godine u odnosu na juni prošle godine, zabilježen je rast nivoa cijena za 1,6 posto. Ovi podaci naglašavaju složenost trenutnog ekonomskog stanja u zemlji, gdje se cijene različitih proizvoda i usluga kreću u suprotnim smjerovima.

Zaključak

Ovi podaci pokazuju različite ekonomske izazove s kojima se građani suočavaju. Rast cijena u nekim kategorijama, nasuprot padu u drugim, može utjecati na budžet prosječne domaćinstvo u BiH. Ključno je pratiti ove trendove kako bi se donijele informirane odluke o potrošnji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -