Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetAmbasada Republike Austrije konačno postaje vlasnik zgrade u Ulici Džidžikovac 7

Ambasada Republike Austrije konačno postaje vlasnik zgrade u Ulici Džidžikovac 7

Prodaja nekretnine Općini Centar

Ambasada Republike Austrije, koja se dugo godina nalazila u zgradi na adresi Džidžikovac 7, uskoro će postati njen vlasnik. Ova zgrada, poznata kao Kutcherina vila, prepoznata je kao značajan primjer sarajevskog romanticizma s visokim arhitektonskim vrijednostima. Njena zaštita je regulisana strogo propisanim mjerama.

Odluka Općinskog vijeća Centar

Na 41. redovnoj sjednici, Općinsko vijeće Centar donijelo je odluku o prodaji ove nekretnine. Objekat je označen kao k.č.1295/1, k.č.1295/2 i k.č.1295/3 iz zk ul 1870 K.O.Sarajevo IV. Ova odluka omogućava realizaciju prodaje putem neposredne pogodbe.

Finansijski aspekti prodaje

Naknada iz ove transakcije iznosi 3,9 miliona KM. Ova sredstva će biti usmjerena na strateške projekte Općine Centar. Time se nastoji osigurati korištenje sredstava u skladu sa strateškim dokumentima općine.

Izjave zvaničnika

Prilikom potpisivanja ugovora, načelnik Općine Centar, Mandić, izrazio je zadovoljstvo postignutim. Naglasio je važnost ovog koraka za Austrijsku ambasadu, koja nakon više od 20 godina podstanarstva konačno dobiva objekt u svojstvu vlasnika.

Mandić je dodao: “Ovo je važna poruka prijateljskoj Republici Austriji. Raduje me da smo nakon dugog procesa uspjeli riješiti imovinsko-pravne odnose.”

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -