Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomePozitivnoBiznisCijena nafte pod pritiskom: Kineska potražnja i geopolitičke napetosti

Cijena nafte pod pritiskom: Kineska potražnja i geopolitičke napetosti

U posljednjem periodu, cijene nafte doživjele su značajne promjene, prvenstveno zbog globalnih zbivanja i političkih tenzija. Naime, barel sirove nafte pojeftinio je zbog očekivanja o mogućem sporazumu o prekidu vatre u Gazi, što bi moglo umanjiti napetosti na Bliskom istoku.

Pad cijena nafte na londonskom i američkom tržištu

Prema podacima sa tržišta, na londonskom tržištu, barel Brenta je pojeftinio za više od jedan posto, te sada iznosi 81.13 dolara. S druge strane, na američkom tržištu, barel WTI nafte je zabilježio veći pad od tri posto, padajući na 77.16 dolara.

Kineska potražnja i njen utjecaj na cijene nafte

Posebno zabrinjavajući podaci dolaze iz Kine, druge najveće svjetske privrede. Ukupni kineski uvoz loživog ulja pao je za 11 posto u prvoj polovini 2024. godine. Stručnjaci, poput Boba Yawgera iz Mizuhu u New Yorku, ističu da slabljenje kineske potražnje direktno utiče na cijene sirove nafte.

Opasnost od deflacije u Kini

Yawger napominje da kineska privreda prijeti ulazak u deflacijski ciklus, što bi moglo dodatno smanjiti potražnju, a time i cijene nafte. “To je otprilike najgori mogući scenarij za zemlju koja je najveći uvoznik sirove nafte na planetu”, zaključuje Yawger.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -