Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetMaduro pobijedio na predsjedničkim izborima u Venecueli, opozicija najavljuje osporavanje

Maduro pobijedio na predsjedničkim izborima u Venecueli, opozicija najavljuje osporavanje

Rezultati izbora i pobjeda Madura

Nikolas Maduro, aktuelni predsjednik Venecuele, ponovno je pobijedio na predsjedničkim izborima. Prema djelimičnim rezultatima koje je objavilo izborno vijeće, Maduro je osvojio 51 posto glasova. Njegov suparnik, opozicioni kandidat Edmund Gonzlaze, dobio je 44 posto glasova. Izborni zvaničnik Elvis Amoroso je saopštio da su ovi rezultati temeljen na 80 posto obrađenih biračkih mjesta.

Poziv na pošteno prebrojavanje glasova

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je na “pošteno i transparentno” prebrojavanje glasova. U svom saopštenju, Blinken je naglasio važnost pravilnog prebrojavanja svih glasova kako bi se osigurala transparentnost procesa. Također je zatražio objavljivanje detaljne tabele glasova.

Reakcije birača i opozicije

Mnogi birači u Venecueli izrazili su želju za promjenama, s obzirom na to da socijalistička partija PSUV, pod vodstvom Huga Čaveza i Nikolas Madurom, vlada već 25 godina. Opozicija, koja se ujedinila iza Gonzalaza, najavila je da će osporiti rezultate. Njihovi navodi fokusiraju se na široko rasprostranjenu prevaru tokom izbora.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -