Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetRast tenzija u regionu: Hezbolah poriče odgovornost za smrtonosni napad na Izrael

Rast tenzija u regionu: Hezbolah poriče odgovornost za smrtonosni napad na Izrael

Stanje na Bliskom Istoku postaje sve napetije. Iako organizacija Hezbolah “odlučno poriče” bilo kakvu odgovornost za nedavne napade, strah od izbijanja sveopšteg rata raste. Ove tenzije dodatno su pojačane podrškom Egipta Libanu.

Prvi smrtonosni napad od oktobra

U subotu, pod okriljem noći, izvršen je veliki napad s oko 30 projektila koji su ispaljeni iz Libana prema izraelskim teritorijama. Ovaj događaj označava najsmrtonosniji napad na Izrael od 7. oktobra prošle godine, kada je počela ofanziva izraelskih snaga protiv Hamasa. Prema izvještajima, najmanje 44 osobe su pretrpjele povrede, a tragično je da je 12 djece izgubilo život dok su se igrali fudbal na igralištu.

Odgovornost podijeljena

Izraelske vlasti su odmah okrivile Hezbolah za ovaj napad, no organizacija je zadržala distancu od potpune odgovornosti. Ovakvo ponašanje dodatno doprinosi neizvjesnosti i zabrinutosti među građanima regije. Egipt je također izrazio zabrinutost o opasnostima koje prijete po mir i stabilnost u ovom već napetom području.

Ostaje pitanje kako će se dalje razvijati situacija u Libanu i Izraelu te hoće li međunarodna zajednica reagovati na vrijeme da spriječi veći sukob.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -