Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetBarcelona se priprema za smanjenje turističkih apartmana do 2028. godine

Barcelona se priprema za smanjenje turističkih apartmana do 2028. godine

U Barceloni, lokalne vlasti planiraju značajne promjene u vezi sa kratkoročnim najmom stanova. Za četiri godine, grad bi mogao izgubiti 10.000 licenciranih stanova za turistički najam. Ova odluka izaziva velike rasprave među stanovnicima i vlasnicima nekretnina.

Gradsko vijeće donijelo odluku

Prošlog mjeseca, gradsko vijeće Barcelone objavilo je planove za ukidanje svih dozvola za turističke apartmane nakon 2028. godine. Ova mjera dolazi kao odgovor na rastuće cijene najma i zahtjeve lokalnih stanovnika.

Prioritet stanovanje

Zamjenica gradonačelnika, Laia Bonet, naglasila je važnost podrške lokalnim stanovnicima. Istaknula je da turizam, iako čini 15 posto ekonomije grada, ne može biti na prvom mjestu. “Naša hitna situacija nas obavezuje da stanovanje stavimo iznad politike za smještaj turista”, izjavila je Bonet.

Reakcije vlasnika nekretnina

Vlasnici nekretnina nisu zadovoljni ovim odlukama. Strahuju da bi ukidanje kratkoročnog najma moglo ugroziti njihovu egzistenciju. Također, smatraju da bi grad mogao ostati bez dovoljno privremenog smještaja za turiste, s obzirom na to da je prošle godine oko 2,5 miliona turista boravilo u apartmanima.

Rast antiturističkog sentimenta

Stanovnici Barcelone, njih oko 1,6 miliona, već nekoliko godina vode kampanju protiv prekomjernog turizma. Ovaj sentiment se posljednjih godina značajno pojačao, što dodatno komplikuje situaciju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -