Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetVanredno stanje na Sifnosu: Vlasti prepoznale ozbiljnost situacije u turizmu

Vanredno stanje na Sifnosu: Vlasti prepoznale ozbiljnost situacije u turizmu

Suočeni s velikim problemima, vlasti malog ostrva Sifnos u arhipelagu Kiklada zatražile su proglašenje vanrednog stanja. Ova odluka proizašla je iz visokih temperatura i suhe zime koja je pogodila ovo popularno turističko odredište.

Povećana potrošnja vode ugrožava resurse

Prema riječima gradonačelnice Sifnosa, Maria Nadali, prošle godine ostrvo je posjetilo 135.000 turista. Ove godine potrošnja vode na pojedinim lokalitetima je duplo veća u odnosu na juni 2022. godine. U predstojećem periodu od jula do oktobra, očekuje se potrošnja do 300.000 kubnih metara vode, dok su kapaciteti snabdijevanja ograničeni na 270.000 kubika.

Problemi usljed gradnje i suše

Osim visokih temperatura, situaciju dodatno komplikuju brojne velike kuće s vrtovima i bazenima. Ove građevine, koje su izgrađene u posljednjim godinama, značajno pogoršavaju resursnu situaciju na ostrvu. “Iako smo poduzeli mnoge mjere, one ne daju rezultate ako građani ne sarađuju”, dodala je Nadali.

Vanredno stanje i na drugim ostrvima

Vanredno stanje nije proglašeno samo na Sifnosu. Slična situacija zabilježena je i na Lerosu, kao i u nekim regijama ostrva Krit i Kefalonija. To dodatno ukazuje na ozbiljnost problema s resursima u cijelom Egejskom moru.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -