Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetZelenski: Strpljenje i podrška ključevi za pravedan završetak rata u Ukrajini

Zelenski: Strpljenje i podrška ključevi za pravedan završetak rata u Ukrajini

Strpljenje i jedinstvo za pritisak na Rusiju

Predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, istakao je u intervjuu za japansku televiziju NHK da tri faktora čine osnovu za pravedan završetak rata. Prema njegovim riječima, strpljenje, podrška Ukrajini te diplomatski pritisak na Rusiju, ključni su za mir u regiji.

Negiranje prekida vatre

Zelenski je naglasio da ne može pristati na pozive za prekid vatre dok Rusija ne prekine okupaciju ukrajinske teritorije. Planira detaljne pregovore o teritorijalnom integritetu Ukrajine sa relevantnim zemljama. Također, najavio je izradu akcionog plana za postizanje mira do kraja novembra.

Poziv Trampu i podrška Japanu

Bivšem predsjedniku SAD, Donaldu Trampu, Zelenski je ponudio mogućnost da posjeti Ukrajinu. “Ako gospodin Tramp želi da nauči nešto o Ukrajini, može doći”, rekao je Zelenski. Istakao je da je Japan, kao član Grupe sedam, pružio značajnu pomoć Ukrajini, koja uključuje ekonomsku i humanitarnu podršku.

Nadanje za budućnost Ukrajine

Zelenski je izrazio nadu da će Japan iskoristiti svoj utjecaj kako bi osigurao podršku i oporavak Ukrajine. U zaključku, naglasio je da će Ukrajina dobiti sve što joj je potrebno da opstane i ostvari svoje ciljeve.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -