Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiRegijaNeizvjesna budućnost crnogorske vlade: Hoće li koalicije donijeti stabilnost?

Neizvjesna budućnost crnogorske vlade: Hoće li koalicije donijeti stabilnost?

U Crnoj Gori, premijer Milojko Spajić suočava se s izazovima formiranja koalicije koja će osigurati većinu u parlamentu. Između nacionalnih i ideoloških stranka postavlja se pitanje koliko su spremne na podršku racionalnim rješenjima za sve građane.

Izazovi u formiranju koalicije

Prema poslaniku Bundestaga Josipu Juratoviću, Bošnjačka stranka (BS) preuzima najveći rizik. Jer, kako je istakao, postavlja se pitanje poštovanja ideoloških interesa srpskih nacionalnih grupa. U ovom kontekstu, važno je da BS ne izgubi povjerenje kod svojih birača.

Problemi partijske politike

Aparat Crnogorske vlade suočava se sa kritikama zbog potencijalnog partijsko zapošljavanja. Juratović naglašava da administrativne reforme moraju biti u skladu s evropskim standardima kako bi Crna Gora napredovala ka EU. Profesionalnost mora zamijeniti političku podobnost.

Uticaj spoljne politike na reforme

Prema njegovim riječima, sporazum o iskopavanju litijuma predstavlja dodatni izazov. Srbija mora poštovati ekološke i socijalne standarde EU. U isto vrijeme, pitanja velikosrpske politike ostaju otvorena.

Crna Gora se nalazi na raskrsnici. Formiranje stabilne vlade koja će sprovesti reforme je od suštinske važnosti za budućnost zemlje i njen put ka članstvu u EU.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -