Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetEgipat poziva na prekid vatre u Gazi i podršku Libanu

Egipat poziva na prekid vatre u Gazi i podršku Libanu

Ministarstvo vanjskih poslova Egipta je na mreži X objavilo važnost podrške Libanu. Njihova izjava naglašava potrebu za zaštitom naroda i institucija ove zemlje, a istovremeno poziva na izbjegavanje sukoba.

Poziv na prekid vatre

Kairo ponavlja zahtjeve za trenutnim i sveobuhvatnim prekidom vatre. Ova mjera trebala bi okončati patnje ljudi u Pojasu Gaze i omogućiti međunarodnoj zajednici da reagira na krizu. Ministarstvo jasno stavlja do znanja da je mir nužnost u ovom trenutku.

Izostanak osude ka Hezbolahu

U posljednjoj izjavi Egipat ne spominje Hezbolah niti iznosi osude na njihov račun. Ova situacija ukazuje na složenost odnosa između Egipta i različitih aktera u regionu. Odsustvo kritike odražava napetost koja vlada u tom području.

Novosti iz Libana

Izvještaji sa terena govore o eskalaciji sukoba. Dvanaestoro djece i tinejdžera poginulo je kad je raketa pogodila nogometni teren u jednom gradu na Golanskoj visoravni. Ovaj incident dodatno ukazuje na dramatičnost situacije.

Izrael je dao saopćenje, navodeći da je raketa iranske proizvodnje Falaq-1 bila uzrok napada. Oni optužuju Hezbolah, ali ova grupa odbacuje te tvrdnje. Ova dinamika stvara dodatne tenzije u već napetom regionu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -