Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetHezbolah napada Golansku visoravan: IDF otkriva detalje o raketnom udaru

Hezbolah napada Golansku visoravan: IDF otkriva detalje o raketnom udaru

Iz izraelskih odbrambenih snaga (IDF) objavili su nove informacije o nedavnom raketnom udaru na Golanskoj visoravni. Fotografije s mjesta napada u Majdal Shamsu pokazuju gelere odgovarajuće raketi Falaq-1. Ova raketa je iranske proizvodnje i koristi se isključivo u napadima Hezbolaha.

Putanja leta rakete

IDF je odredio putanju leta rakete, koja je lansirana iz područja Chebaa, smještenog u južnom dijelu Libana. Ove informacije dodatno potvrđuju umiješanost Hezbolaha u napad.

Karakteristike rakete Falaq-1

Raketa Falaq-1 nosi bojnu glavu težine 50 kilograma, a njen domet iznosi deset kilometara. Ove karakteristike je čine opasnim oružjem u rukama Hezbolaha.

Reakcija Bijele kuće

Povodom ovog incidenta, oglasila se i Bijela kuća. Njihova izjava jasno ukazuje na to da je Hezbolah odgovoran za ovaj napad. “Bila je to njihova raketa i lansirana je iz područja koje oni kontrolišu”, istaknuli su iz Bijele kuće. Oni su također naglasili čvrstu podršku Sjedinjenih Američkih Država Izraelu.

Ove tenzije u regionu dodatno izazivaju zabrinutost među međunarodnom zajednicom, posebno u kontekstu sigurnosti Izraela.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -