Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPovećane Tenzije na Bliskom Istoku: Hezbolah Odbacuje Optužbe

Povećane Tenzije na Bliskom Istoku: Hezbolah Odbacuje Optužbe

Libanska vlada se našla pod pritiskom Sjedinjenih Američkih Država da preda poruku Hezbolahu. Američki državni sekretar Antony Blinken naglasio je potrebu za suzdržanošću. Ova intervencija dolazi u trenutku kada tenzije na području raste.

Napad u Majdal Shamsu

U subotu je u Majdal Shamsu na Golanskoj visoravni, koja je pod okupacijom Izraela, ubijeno 12 osoba, uključujući djecu. Napad se pripisuje Hezbolahu, a situacija dodatno komplikuje međusobne optužbe.

Hezbolah Odbacuje Optužbe

Hezbolah je potvrdio da je izveo raketni napad na izraelske vojne lokacije. Međutim, oni su negirali bilo kakvu umiješanost u napad u Majdal Shamsu. Prema izjavama, Hezbolah nema “apsolutno nikakve veze” s ovim incidentom.

Stanovište Libanske Vlade

Bou Habib, libanski ministar spoljnih poslova, izjavio je da ne misli da je Hezbolah izvršio napad. Prema njegovim riječima, moguće je da se radi o grešci izraelskih snaga ili samog Hezbolaha.

Izraelske Optužbe

Izrael je naveo da je raketa lansirana iz područja blizu sela Chebaa u južnom Libanu. Ova akcija je okrivljena za podršku Iranu, što dodatno komplikuje situaciju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -