Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetMasud Pezeškijan potvrđen za novog predsjednika Irana

Masud Pezeškijan potvrđen za novog predsjednika Irana

Masud Pezeškijan danas je zvanično potvrđen kao novi predsjednik Irana. Njegovo imenovanje blagoslovio je vrhovni vođa zemlje, ajatolah Ali Hamenei. Time je Pezeškijan postao deveti predsjednik Islamske republike.

Ceremonija u Teheranu

Ceremonija potvrde održana je u džamiji Homeini u glavnom gradu Teheranu. Događaju su prisustvovali mnogi istaknuti političari i strani diplomati. Tom prilikom, Pezeškijan istakao je važnost zajedništva i izgradnje povjerenja u društvu.

Položaj zakletve

Novi predsjednik službeno će položiti zakletvu u parlamentu u utorak. Tokom tog događaja, predstaviće svoje potpredsjednike i članove vlade. Njegova politika usmjerena je ka umjerenosti i dijalogu u društvu.

Pobjeda protiv tvrdolinijskog kandidata

Pezeškijan, koji se smatra umjerenim političarom, pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora. Njegov protivnik bio je tvrdolinijski kandidat Said Džalili. Ova pobjeda donosi novu nadu građanima.

Uloga vrhovnog vođe

Prema iranskom ustavu, ajatolah Hamenei ima ključnu ulogu u donošenju odluka. On je politički i vjerski vođa te zemlje s posljednjom riječi u svim strateškim pitanjima. Pezeškijan je naglasio da ne smije razočarati narod koji sada polaže velike nade u njegovoj vlasti.

Tragični događaj prethodnog predsjednika

Prijedlog za predsjedničke izbore uslijedio je nakon smrti prethodnog predsjednika Ebrahima Raisija. On je poginuo u helikopterskoj nesreći u maju. Pezeškijan je izjavio: “Probudili smo novu nadu u ljudima, koju ne smijemo ponovno pretvoriti u beznađe.”

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -