Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetNjemačka Raeizvodi Evropu u Velikoj Krizi: Razočaranje Bez Liderstva

Njemačka Raeizvodi Evropu u Velikoj Krizi: Razočaranje Bez Liderstva

Njemačka kao Glavni Igrač

Zemlje južne Evrope suočavaju se s posljedicama štednje, koja je postala cijena spašavanja. Nakon aneksije Krima 2014. godine, mnogi su željeli da Angela Merkel zauzme čvrst stav prema Rusiji. Međutim, nijedna zemlja nije mogla djelovati bez Njemačke. Istraživanje The Economista analizira trenutno stanje u EU.

Disfunkcija Unutar Njemačke

U Bruxellesu, sve se više čuju kritike na račun njemačke nesposobnosti. Prema analizi, trostranačka koalicija pod vodstvom Olafa Scholza doživljava probleme koji utiču na svakodnevne poslovne procese. Polemike među strankama dodatno otežavaju situaciju, što stvara razočaranje među njemačkim prijateljima.

Zeitenwende i Njemačka Vanjska Politička Strategija

Termin “Zeitenwende” označava pravi preokret u njemačkoj sigurnosnoj politici, koji je započet nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine. Scholz je obećao unapređenje oružanih snaga i slanje pomoći Ukrajini. Međutim, njemački partneri često ostaju razočarani razinom angažmana.

Evropski Izazovi bez Njemačkog Liderstva

Scholz je istakao posebnu odgovornost Njemačke za Evropu, ali pitanje liderstva ostaje ključno. Francuska, koja se tradicionalno postavlja kao partner, sada se suočava s izazovima nakon nepromišljene odluke predsjednika Macrona o prijevremenim parlamentarnim izborima.

Bez energične njemačke podrške, brojni planovi EU suočavaju se s rizikom odgađanja. To dodatno pojačava osjećaj nesigurnosti unutar evropskog političkog prostora.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -