Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeLjepotaBorba protiv visokog krvnog pritiska: Osnovne namirnice za zdravlje

Borba protiv visokog krvnog pritiska: Osnovne namirnice za zdravlje

Visok krvni pritisak postaje sve prisutniji problem u modernom društvu. Nutricionisti savjetuju kako ga možete kontrolirati pravilnom ishranom. Ključ leži u konzumaciji hrane s niskim procentom soli, ali i tri bitna minerala: kalcijumu, magneziju i kaliju.

Bijeli grah – bogatstvo minerala

Bijeli grah je jedan od najboljih izvora kalcijuma, magnezijuma i kalijuma. Ova leguminoza može se konzumirati u obliku variva, kao dodatak supama, salatama ili pripremati kao pire.

Jogurt – prijatelj zdravlja

Jogurt je odličan izvor kalcijuma i drugih minerala. Preporučuje se kao zdravi doručak ili kao sastavni deo niskokaloričnih preljeva za razna jela, uključujući salate i meso.

Kivi – voće s vitaminskom snagom

Kivi sadrži puno vitamina C i pomaže u snižavanju krvnog pritiska. Najbolje je konzumirati ga svježeg, posebno u voćnim salatama.

Breskve – osvježenje s vitaminima

Breskve su popularno ljetno voće bogato vitaminima i mineralima. Preporučuje se konzumacija svježih breskvi ili priprema smutija.

Banane – egzotični saveznik

Jedna srednja banana pokriva 12 posto dnevnih potreba za kalijumom. Ovo voće pomoći će vam i u borbi protiv stresa, a prezrele banane možete zamrznuti za ukusni desert.

Kelj i brokula – superhrana za zdravlje

Kelj i brokula su niskokalorične namirnice bogate antioksidantima. Mladi kelj najbolje je jesti sirov ili kuhan, dok brokula na pari zadovoljava dnevne potrebe vaših organizama za mineralima.

Visok krvni pritisak često nema simptome, stoga je važno redovno vršiti provjere. Prirodne namirnice kao što su ove mogu značajno doprinijeti zdravlju i pomoći u održavanju normalnog pritiska.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -