Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPožar u Kaliforniji uništava hektare: Šta se dešava?

Požar u Kaliforniji uništava hektare: Šta se dešava?

Shocking razmjeri požara u Kaliforniji

Požar u Kaliforniji do subote navečer spalio je više od 141.640 hektara. Ova katastrofa dogodila se 144 kilometra sjeverno od glavnog grada Sacramenta, prema informacijama kalifornijskog Odjela za šumarstvo i zaštitu od požara.

Upravljačke mjere i prognoza vremena

Prema najnovijim prognozama, očekuju se niže temperature i vlažniji zrak u regiji. Ove promjene u vremenskim uslovima mogle bi značajno pomoći naporima da se uspori širenje požara. Tamošnji zvaničnici navode da je požar u subotu navečer bio 10 posto pod kontrolom.

Materijalna šteta i evakuacije

Vatra je uništila 134 objekta, dok su nalozi za evakuaciju i upozorenja izdani za više zajednica u nekoliko okruga. U posebno kritičnoj situaciji je Paradise, grad koji je osjetio posljedice sličnog požara 2018. godine, koji je bio najsmrtonosniji u povijesti Kalifornije.

Reakcija vlasti i hapšenje osumnjičenika

PODSJETIMO, američki predsjednik Joseph Biden obaviješten je o situaciji na terenu. Upravljački tim je uputio sve potrebne resurse kako bi podržao akcije gašenja požara. Također, jedan muškarac je uhapšen zbog sumnje da je izazvao požar namjernim djelovanjem, gurajući zapaljeni automobil u kanjon.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -