Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetMT Terra Nova potonuo: Potencijalna ekološka katastrofa blizu Manile

MT Terra Nova potonuo: Potencijalna ekološka katastrofa blizu Manile

Tokom nevremena blizu Manile, teretni bro MT Terra Nova potonuo je rano u četvrtak. U ovoj tragediji, jedan član posade izgubio je život, dok su ekološke posljedice već alarmantne. Brod se suočava s potencijalno najgorom katastrofom izlijevanja nafte.

Naftna mrlja se širi

Prema izvještajima, naftna mrlja se više nego utrostručila. Sada se proteže između 12 i 14 kilometara duž zaljeva, što ozbiljno ugrožava živote hiljada ribara i turističkih operatera. Ovo područje je od vitalnog značaja za lokalnu ekonomiju.

Minimalno curenje, ali opasnost je prisutna

Ronioci su u subotu pregledali trup broda i uočili “minimalno curenje” iz ventila. Kontraadmiral Armando Balilo, glasnogovornik obalne straže, rekao je da trenutna situacija “još nije alarmantna”. Spremnici broda su, prema njegovim riječima, netaknuti.

Planovi za sanaciju

Balilo je najavio da se nadaju da će sutra početi sifoniranje nafte iz motornog tankera. Brod koji će prevoziti izvađenu naftu trenutno je na putu prema pogođenom području. Obalna straža je upozorila da bi potpuni gubitak tereta mogao izazvati “ekološku katastrofu” koja bi imala dugoročne posljedice na okolinu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -