Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetKontroverzne izjave Kamale Haris o situaciji u Gazi potresaju SAD

Kontroverzne izjave Kamale Haris o situaciji u Gazi potresaju SAD

Džordžija, Vašington – Dok su Jevreji protestirali pred zgradom Kongresa SAD, Kamala Haris iznijela je kontroverzne stavove o Gazi. Tokom sastanaka s Benjaminom Netanjahuom, izgledala je odlučno dok je tražila zaštitu civila.

Haris o tragediji u Gazi

Kamala Haris, potpredsjednica SAD, izjavila je: “Ono što se dogodilo u Gazi u proteklih devet mjeseci je poražavajuće.” Njen stav uključuje pravo Izraela na odbranu, ali i osudu načina na koji to čini.

Puljić analizira Harisinu retoriku

Ivica Puljić, dopisnik Al Jazeere, ističe da Haris iznosi ono što većina Amerikanaca misli. “Ona će vršiti jače pritiske na Tel Aviv i tražiti obustavu napada,” navodi Puljić. Ova izjava se posmatra kao suprotnost Džou Bajdenu, koji nije otvoreno kritikovao izraelske akcije.

Potrebna promjena u pristupu

Puljić dodaje da će Haris vjerojatno biti kritičnija prema Izraelu. Ona se zalaže za rješenje s dvije države, Izrael i Palestina, što je i Bajdenova politika. Osudila je Hamas kao “brutalnu terorističku organizaciju” koja je odgovorna za trenutnu krizu.

Republikanci na američkoj sceni

Puljić smatra da je ponašanje republikanaca prema Netanjahuovu govoru sramotna mrlja u američkoj povijesti. Neki važni političari nisu prisustvovali ovom događaju, što izaziva dodatne kontroverze.

Kamala Haris, kao potencijalna kandidatkinja, pokušava osvojiti glasove američkih građana naglašavajući važnost ljudskih prava u svijetu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -