Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetStrah od Ukrajinske "Tajne Operacije": Austin i Belousov u Telefonskom Razgovoru

Strah od Ukrajinske “Tajne Operacije”: Austin i Belousov u Telefonskom Razgovoru

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, američki ministar odbrane Lloyd Austin imao je pet telefonskih razgovora s novim ruskim ministrom odbrane, Andrejem Belousovom. Ove komunikacije, prema informacijama Pentagona, često su inicirane s američke strane.

Otvorene linije komunikacije

Prvi razgovor između Austina i Belousova odvio se 25. juna, nedugo nakon što je Belousov zamijenio dugogodišnjeg ministra odbrane Sergeja Šojgua. Pentagon je naglasio važnost održavanja “otvorenih linija komunikacije”, posebno u ovako napetim vremenima.

Upozorenje od Rusa

Tokom telefonskog razgovora 12. jula, Belousov je upozorio na navodnu “tajnu operaciju” koju Ukrajinci planiraju protiv Rusije. Rusi su vjerovali da se operacija odvija uz odobrenje Sjedinjenih Američkih Država.

Reakcija Pentagona

Dužnosnici Pentagona bili su zatečeni ovim tvrdnjama i izjavili su da nisu imali informacija o takvoj “zavjeri”. Ipak, ozbiljnost situacije dovela je do hitnog kontakta s ukrajinskim vlastima.

Austina i njegov tim jasno su stavili do znanja Ukrajincima da bi bilo kakva sumnjiva akcija mogla imati ozbiljne posljedice. Ovi razgovori su dodatno oslikali kompleksnost odnosa među zemljama u trenutnoj krizi.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -