U današnje vrijeme, mnogi ljudi se oslanjaju na jednostavne obroke kao što su jaja za doručak i piletina s rižom za večeru. Dok ovi izbori mogu biti ukusni, nutricionisti upozoravaju na moguće nedostatke takve rutine.
Rizici Monotone Ishrane
Katherine Metzelaar, nutricionistica iz Seattlea, naglašava da svakodnevno konzumiranje iste hrane može ukazivati na poremećaj poznat kao ARFID, ili poremećaj izbjegavanja/restriktivnog unosa hrane. Ovaj poremećaj može uzrokovati emocionalne i fizičke probleme u vezi s ishranom.
Važnost Raznovrsnosti
Prema nutricionistici Emily Van Eck iz Austina, važno je razumjeti razloge iza ovakvih prehrambenih navika. Kako bi održali zdravlje, Metzelaar preporučuje veću raznolikost u ishrani. Jednolična ishrana može dovesti do vitamina i minerala. Takođe, može uzrokovati probleme sa probavnom funkcijom poput nadimanja i zatvora.
Savjeti za Zdravu Ishranu
Kako bi se izbjegla monotonija, nutricionisti savjetuju uključivanje različitih tipova žitarica, povrća i proteina. “Raznovrsnost je najbolja strategija”, rekla je Van Eck. Sutra, umjesto svakodnevnog jaja, razmislite o eksperimentiranju s novim receptima.
Menjanje prehrambenih navika može unaprijediti vaše opšte zdravlje i blagostanje. Ne bojte se probati nove namirnice kako biste obogatili svoju ishranu.