Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetOrban: Ukrajina nikada neće postati članica EU ili NATO-a

Orban: Ukrajina nikada neće postati članica EU ili NATO-a

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da je rusko rukovodstvo “hiperracionalno” i da Ukrajina nikada neće moći ispuniti svoje nade o članstvu u Evropskoj uniji ili NATO-u. Ove komentare je iznio tokom govora na festivalu u Baile Tusnadu, Rumunija.

Azija kao buduće središte svijeta

Orban je predvidio pomak globalne moći od “iracionalnog” Zapada prema Aziji i Rusiji. Smatra da će azijske zemlje poput Kine, Indije, Pakistana i Indonezije postati dominantne svjetske sile. “U narednim dugim decenijama, možda i stoljećima, Azija će biti dominantno središte svijeta”, kazao je Orban.

Odnosi zapada i Rusije

Premijer Orban, koji je na vlasti od 2010. godine, oštro se razlikuje od stavova drugih europskih lidera tražeći bolje veze s Pekingom i Moskvom. Njegove posjete Kijevu, Moskvi i Pekingu razljutile su neke čelnike EU koji se protive njegovoj vanjskoj politici.

Ekonomija i članstvo Ukrajine

Orban je istakao da je pozicija Rusije u svjetskim poslovima predvidljiva i racionalna, za razliku od “slabosti” Zapada. Naglasio je da EU nema dovoljno sredstava da podrži članstvo Ukrajine, dodajući kako bi Unija trebala da se transformiše u ekonomski i odbrambeni projekt.

Unatoč Orbanovom stavu, EU je nedavno otvorila pregovore o članstvu s Ukrajinom, iako je pred tom zemljom težak put. NATO je također izrazio podršku Ukrajini na njenom “nepovratnom putu” prema članstvu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -