Petak, 18 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiRegijaCrnogorski intelektualci ogradili se od rezolucije o Jasenovcu, pozivajući na dijalog

Crnogorski intelektualci ogradili se od rezolucije o Jasenovcu, pozivajući na dijalog

Otvoreno pismo hrvatskoj javnosti

Grupa crnogorskih intelektualaca nedavno je uputila otvoreno pismo hrvatskoj javnosti. Ogradi su se od rezolucije o Jasenovcu, koju je usvojio crnogorski parlament. U pismu se navodi kako zastupnici koji su podržali ovu rezoluciju nisu pravi glas Crne Gore, nego su predstavljali interese Srbije i Rusije.

Reakcija na usvajanje rezolucije

Crnogorski parlament je u julu usvojio dokument koji osuđuje genocid u logorima Jasenovac, Mauthausen i Dahau. Ova odluka izazvala je oštru reakciju iz Hrvatske, koja je upozorila na potencijalne političke posljedice. Hrvatska je trojicu političara iz Crne Gore proglasila nepoželjnim osobama.

Apel za prijateljstvo i dijalog

U pismu crnogorskih intelektualaca poziva se na neosuđivanje cijele države zbog postupaka pojedinaca. Oni ističu da mjere trebaju biti usmjerene protiv pojedinaca, a ne protiv naroda. Crnogorci izražavaju ispriku za svaku povredu uzrokovanu usvajanjem rezolucije.

Uzroci i posljedice usvajanja rezolucije

Rezoluciju je predložio Andrija Mandić, čelnik prosrpske desnice. Njeni podupirači u parlamentu izjavili su da je ona odgovor na ranije usvajanje rezolucije o Srebrenici od strane crnogorske vlade. Očekuje se daljnji razvoj situacije u odnosima između Crne Gore i Hrvatske.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -