Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetRuska vojska pokreće ofanzivu u Donjecku, no nailazi na otpor

Ruska vojska pokreće ofanzivu u Donjecku, no nailazi na otpor

Ruska vojska nastoji povratiti inicijativu na bojnom polju, osobito u zapadnoj regiji Donjecka. U srijedu su pokrenuli veliku mehaniziranu ofanzivu s učešćem 11 tenkova i 45 oklopnih vozila. Istaknuto je i korištenje rijetkog oklopnog vozila nazvanog Terminator, od kojeg je Rusija proizvela samo 23 jedinice.

Otpor ukrajinske vojske

Međutim, Rusi su posrnuli. Ukrajinska vojska, uz podršku artiljerije i bespilotnih letjelica, uspjela je zaustaviti cijeli napad. Također, uništeno je značajno dostignuće ruske vojske.

Povijest neuspješnih ofanziva

Slični napadi, uključujući veći broj oklopnih vozila, s ciljem brze zarade i osvajanja manjih teritorija, prethodno su bili neuspješni. Analitičari tvrde da ruska vojna komanda nije u potpunosti naučila lekcije složenosti mehaniziranih manevara na ovom bojištu.

Dugoročne posljedice neuspjeha

Američki Institut za proučavanje rata (ISW) ukazuje da spremnost ruske komande da potroši veliku količinu opreme na ograničene ciljeve pokazuje loše dugoročne operativne predikcije. Ovaj pristup može oslabiti sposobnosti korištenja ruske tehnologije u budućnosti.

Uz to, planirani frontalni napadi mogli bi postati još skuplji, ukoliko se Rusija odluči na njih u budućnosti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -