Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetOgroman požar u Kaliforniji prisilio na evakuaciju više od 4.000 ljudi

Ogroman požar u Kaliforniji prisilio na evakuaciju više od 4.000 ljudi

U sjevernoj Kaliforniji bjesni ogroman požar koji brzo širi, što je rezultiralo evakuacijom više od 4.000 ljudi. Ventilacija i suhi uvjeti dodatno otežavaju vatrogascima borbu s ovom katastrofom.

Šumski požar proguta gotovo 97.000 hektara

Požar, izazvan razornim toplotnim valom, počeo je u srijedu blizu Chica, a do petka navečer je proguta gotovo 97.000 hektara. Zapovjednik operacije Billy See naglasio je da je požar pod kontrolom “nula posto”, unatoč naporima oko 1.700 vatrogasaca.

Evakuacija stanovništva i štete

Dijelovi gradova Cohasset i Forest Ranch su evakuisani, kao i dodatnih 400 stanovnika iz Chica. Dosad je uništeno 134 objekta, ali zapovjednik Garrett Sjolund ističe da je mnogo njih i dalje spašenih.

Policija privela osumnjičenika za izazivanje požara

Policijske jedinice su u četvrtak uhapsile 42-godišnjaka koji je sumnjičen da je izazvao požar gurajući zapaljeni automobil u provaliju. Okrug Butte, gdje je požar izbio, nalazi se oko 70 milja sjeverno od Sacramenta.

Mjerodavne vlasti obećavaju dodatne resurse

Vlasti su naložile dodatne resurse koji su na putu kako bi se pojačale napore u gašenju ovog velikog požara. Stanovništvo je pozvano na oprez i pridržavanje evakuacijskih naredbi.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -