Petak, 22 Novembra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeLjepotaUltraprerađena hrana povezana s ozbiljnim zdravstvenim rizicima

Ultraprerađena hrana povezana s ozbiljnim zdravstvenim rizicima

Nova istraživanja otkrivaju opasnosti prerađene hrane

Istraživači u Australiji sproveli su analizu 14 pregleda vezanih za ultraprerađenu hranu. Ova hrana, bogata masnoćama, hemikalijama i konzervansima, često ostaje svježa duže vrijeme. U istraživanju je učestvovalo nevjerojatnih 9,9 miliona ljudi, koristeći podatke iz dnevnika ishrane.

Alarmantni rezultati o zdravlju

Rezultati su zabrinjavajući. Istraživanje pokazuje da konzumacija ultraprerađene hrane može povećati smrtnost od kardiovaskularnih bolesti za čak 50 posto. Pored toga, rizik od dijabetesa tipa 2 raste za 12 posto. Još alarmantnije, nivo anksioznosti može porasti između 48 i 53 posto.

Utjecaj na opšte zdravstveno stanje

Ishrana bogata prerađenim namirnicama može rezultirati porastom pretilosti, poremećaja spavanja i povećanjem smrtnosti od srčanih bolesti za između 40 i 66 posto. Također, postoji 22 posto rizika od depresije i 21 posto povećanja ukupne smrtnosti.

Potrebna daljnja istraživanja

Istraživači naglašavaju da je potrebna dodatna analiza vezana za uticaj ultraprerađene hrane na zdravlje. Veza s astmom, gastrointestinalnim zdravljem i pojedinim vrstama raka ostaje nejasna, što zahtijeva daljnja istraživanja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -