Petak, 18 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetAmerički ljekari i medicinske sestre upućuju otvoreno pismo o humanitarnoj krizi u...

Američki ljekari i medicinske sestre upućuju otvoreno pismo o humanitarnoj krizi u Gazi

Multivjerska i multietnička grupa američkih zdravstvenih radnika izdala je otvoreno pismo u kojem komentariše situaciju u Gazi. Njihovo iskustvo u ratnoj zoni omogućilo im je da zauzmu jedinstven stav o trenutnoj humanitarnoj krizi. Ovaj apel upućen je predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država, potpredsjednici i prvoj dami.

Porast broja žrtava u Gazi

U pismu se navodi da je broj poginulih u sukobu do sada premašio 92.000. Ova brojka predstavlja zapanjujućih 4,2 posto ukupnog stanovništva Gaze. Ljekari i medicinske sestre ukazuju na strašnu situaciju u kojoj se nalaze nevini građani, posebno djeca koja su postala mete napada.

Svjedočenje američkih ljekara

“Svako od nas je svakodnevno liječio djecu prije tinejdžera koja su upucana u glavu i grudi“, stoji u pismu. Ova izjava oslikava razmjere patnje koju građani Gaze doživljavaju. Potpisnici u pismu tvrde da su osim nekolicine, svi pacijenti u Gazi bolesni, ranjeni ili oboje.

Završna poruka

Ovo otvoreno pismo poziva na hitnu pažnju i intervenciju međunarodne zajednice. Američki zdravstveni radnici traže podršku kako bi se okončala humanitarna kriza i zaštitila nevina djeca.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -