Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetMeđunarodna zajednica poziva Izrael na odgovornost u vezi s nasiljem i zaštitom...

Međunarodna zajednica poziva Izrael na odgovornost u vezi s nasiljem i zaštitom civila

U svjetlu trenutne situacije na Bliskom Istoku, međunarodna zajednica je ujedinjena u pozivu Izraelu da posluša zabrinutosti koje se odnose na zaštitu civila. Na nedavno održanom sastanku, čelnici su naglasili važnost međunarodnog humanitarnog prava, ističući da ne može biti žrtvovanja palestinskih civila u borbi protiv Hamasa.

Poziv na odgovornost za ekstremiste

Osim toga, čelnici su ukazali na potrebu da Izrael preuzme odgovornost za ekstremističke doseljenike koji su odgovorni za nasilje nad Palestincima. U izjavama se naglašava i potreba za preokretanjem izraelskog programa naseljavanja na Zapadnoj obali kako bi se postiglo dugotrajno rješenje.

Reakcija Izraela na kritike

Izraelska ambasada u Australiji je osudila nasilje usmjerene prema palestinskim zajednicama, ali to nije stalo na put kritikama prema izraelskoj politici. Prošle sedmice, Međunarodni sud pravde izdao je presudu da je izraelska okupacija palestinskih teritorija nezakonita i da se mora povući.

Usmjerenje prema dvodržavnom rješenju

U okviru svojih izjava, čelnici su također ponovili potrebu za radom na dvodržavnom rješenju, koje bi moglo donijeti mir između Izraela i Palestine. Očekuje se da Izrael suštinski odgovori na preporuke Međunarodnog suda pravde kako bi se postigla stabilnost u regionu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -