Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetLockheed Martin razvija hipersoničnu raketu Mako za britansko ratno zrakoplovstvo

Lockheed Martin razvija hipersoničnu raketu Mako za britansko ratno zrakoplovstvo

Kompanija Lockheed Martin razvija hipersoničnu raketu Mako po uzoru na najbržeg morskog psa, čime će biti omogućena veća manevarskost u napadima. Raketa će se koristiti za napade na morske i kopnene ciljeve te uništavanje protivzračne odbrane, a namijenjena je avionima poput F-35.

Odluka o razvoju rakete u Britaniji predstavlja odstupanje od uobičajene prakse Lockheed Martina. Ovo je posljedica vojno-sigurnosnog saveza AUKUS između Velike Britanije, SAD-a i Australije koji omogućava dijeljenje tehnologije i olakšava odabir prioriteta za odbrambene troškove.

Raketa Mako, koja se razvija od 2017. godine, nedavno je ponuđena za različite avione u različitim misijama. Lockheed Martin je otkrio da se raketa može smjestiti u unutrašnje spremnike borbenih aviona poput F-35 i F-22, što je rijetkost za hipersonična oružja.

Osim toga, aditivna proizvodnja ili 3D printanje se koristi u izradi dijelova rakete Mako, što omogućava brži i ekonomičniji razvoj sofisticiranih sistema. Ova tehnologija pomaže u smanjenju troškova i ubrzanju proizvodnje.

S obzirom na trku u razvoju hipersoničnih oružja između Rusije i Kine, Lockheed Martin se nada da će raketa Mako pružiti američkoj mornarici prednost u vazdušnim operacijama.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -