Petak, 18 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiRegijaAmbasada SAD-a u Podgorici zabrinuta zbog uključivanja proruskih stranaka u vladu Crne...

Ambasada SAD-a u Podgorici zabrinuta zbog uključivanja proruskih stranaka u vladu Crne Gore

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici izrazila je zabrinutost zbog nedavnog uključivanja proruskih stranaka u vladu Crne Gore, nakon glasanja parlamenta za rekonstrukciju. Saopćeno je da ovo uključivanje predstavlja izazov za crnogorsku vladu koja teži evroatlantskim integracijama.

Rekonstruisana Vlada Crne Gore sada broji 32 člana, što je najveći broj u historiji zemlje, a među njima su dvije proruske stranke i jedna bošnjačka stranka. Ambasada SAD-a ističe da podržava vladu posvećenu pristupanju EU, poštovanju euroatlantskih vrijednosti i punom učešću u NATO savezu.

Zvaničnici Ambasade naglašavaju važnost osude ruske agresije na Ukrajinu, podršku sankcijama EU Rusiji te očuvanje dobrosusjedskih odnosa. Pozivaju vladu i poslanike da ostanu fokusirani na evropski put zemlje te izbjegnu teme koje bi mogle ugroziti taj cilj.

“Kao partner Crne Gore, Sjedinjene Američke Države će podržati konstruktivne akcije skupštine i vlade, ali i ukazivati na aktivnosti koje narušavaju evroatlantske vrijednosti i integraciju u EU”, izjavili su predstavnici Ambasade za Radio Slobodna Evropa.

Crna Gora se suočava s izazovima usklađivanja suprotstavljenih interesa unutar vlade dok istovremeno nastoji očuvati svoje evropske aspiracije i prijateljstvo s SAD-om.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -