Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetSikorski: Evropa mora preuzeti veću odgovornost za odbranu

Sikorski: Evropa mora preuzeti veću odgovornost za odbranu

U nedavnom komentaru za Politico, bivši poljski ministar spoljnih poslova Radoslaw Sikorski izjavio je da vjeruje kako će Sjedinjene Američke Države ostati “strateški partner” za Evropsku uniju bez obzira na ishod predsjedničkih izbora. Istakao je da evropske zemlje moraju preuzeti veću odgovornost za svoju kolektivnu odbranu, jer će Washington nastaviti s fokusom na Aziju.

“Naša dužnost je objasniti našim američkim saveznicima da dok god osjećamo prijetnju Rusije, ne možemo se potpuno posvetiti Aziji”, istakao je Sikorski, naglašavajući nedostatak resursa evropskih zemalja u Aziji u poređenju sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovi komentari dolaze nakon što je američki predsjednik Joe Biden najavio da se povlači iz predsjedničke trke, što je izazvalo zabrinutost među evropskim saveznicima zbog mogućnosti da SAD smanje svoje angažovanje u NATO savezu. Posebno je naglašena bojazan da bi eventualni povratak bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i njegovog izolacionističkog potpredsjednika JD Vancea mogao rezultirati smanjenjem američkog vojnog prisustva u Evropi.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -