Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPalestinci u Gazi sami proizvode proteze od plastičnih vodovodnih cijevi za amputirane...

Palestinci u Gazi sami proizvode proteze od plastičnih vodovodnih cijevi za amputirane sugrađane

Dvojica braće, Salah i Abdullah Salmi, iz Gaze su odlučila pomoći sugrađanima tako što su, suočeni s nedostatkom medicinskih resursa, počeli proizvoditi proteze od plastičnih vodovodnih cijevi za osobe koje su amputirane usljed brutalnih izraelskih napada. Jedan od korisnika njihovih proteza je i Mohammed Al-Takrouri, koji ističe kako mu je nova proteza značajno olakšala svakodnevni život.

Proteze kao svjetlo na kraju tunela

Al-Takrouri, otac petero djece, istakao je da mu nova proteza omogućava obavljanje svakodnevnih aktivnosti samostalno, pružajući mu neovisnost i smanjujući oslonac na štake. Zahvaljujući inicijativi braće Salmi, mnogi stanovnici Gaze dobili su priliku za bolji i kvalitetniji život, uprkos teškim uslovima života pod izraelskom blokadom.

Međusobna podrška kao ključ uspjeha

Abdullah Salmi ističe da je ideja proizvodnje proteza nastala iz želje da pomogne amputiranima u njihovoj zajednici, kojima je pristup medicinskim pomagalima otežan zbog nedostatka resursa uzrokovanog blokadom. Unatoč izazovima u nabavci materijala, braća Salmi su uspjela pružiti podršku osobama poput Majida Al-Amarina i Abu Bilala, poboljšavajući njihovu pokretljivost i kvalitetu života.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -