Petak, 20 Septembra, 2024
HomeHrana i ZdravljeLara Avalt: Život u kući izaziva nepodnošljivu bol

Lara Avalt: Život u kući izaziva nepodnošljivu bol

Lara Avalt, četrdesetosmogodišnja žena, već dvije godine je primorana ostati u svojoj kući zbog rijetkog stanja koje joj nanosi neizdrživu bol. Oboljela je od eritromelalgije, stanja koje uzrokuje bol, crvenilo i vruću kožu, najčešće na licu, stopalima i rukama.

Ona je prisiljena jesti samo hladnu hranu kako bi izbjegla bilo kakav dodir sa toplotom ili stresom, jer joj to uzrokuje strašne simptome. Njena svakodnevica obuhvata stalno držanje leda na tijelu, no to nije dovoljno da ublaži njen bol.

Larin život se drastično promijenio u aprilu 2022. godine kada je radila pirsing na hrskavici u desnom uhu. Nakon par dana, primijetila je crvenilo, toplinu na dodir i oticanje uha. U narednim sedmicama, crvenilo se proširilo na cijelo lice, vrat i lijevo uho. Lara je opisala tu bol kao neopisivu, osjećala se kao da gori.

Posjetila je ljekara opće prakse koji joj je propisao steroidnu kremu koja je samo pogoršala simptome. Nakon različitih testova krvi i urina, ljekari su isključili druge bolesti koje uzrokuju upale. Na kraju je poslana kod privatnog dermatologa, koji joj je propisao više antibiotika i lokalne tretmane, ali bez rezultata.

Mjeseci su prolazili, a ljekari su bili konfuzni zbog Larinih simptoma. Tek u septembru 2022. godine, Lara je konačno dobila dijagnozu eritromelalgije. Međutim, njen tretman se sastoji od lijekova za krvni pritisak, antidepresiva i antiepileptika, a ništa od toga joj nije donijelo olakšanje.

Lara je nedavno otkrila da ima sindrom hroničnog inflamatornog odgovora (CIRS), bolest uzrokovanu izlaganjem biotoksinima, koja je izazvala reakciju eritromelalgije nakon pirsinga uha. Unatoč tome, bolovi napadi i dalje su prisutni svakodnevno, a ona se hrani samo hladnom hranom.

“Iako sam uključena u klinička ispitivanja, nadam se da će jednog dana biti napretka”, izjavila je Lara Avalt, koja je prisiljena ostati zatvorena u kući.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -