Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetAmerički novinar osuđen na 16 godina zatvora zbog špijunaže u Rusiji

Američki novinar osuđen na 16 godina zatvora zbog špijunaže u Rusiji

Sverdlovski oblasni sud u Jekaterinburgu osudio je američkog novinara Evana Gerškoviča na 16 godina zatvora zbog špijunaže u Rusiji. Ovaj sudski slučaj privukao je veliku pažnju medija i izazvao zabrinutost međunarodne zajednice.

Tužilac je prvobitno zahtijevao najvišu moguću kaznu od 18 godina zatvora u ustanovi visoke sigurnosti, ali se sudija usprotivio i odlučio da kazna bude nešto manja. Još uvijek nije poznato na osnovu kojih dokaza je novinar optužen za špijunažu.

Evan Gerškovič je američki novinar koji je dugi niz godina izvještavao o političkim i društvenim temama u Rusiji. Njegovo hapšenje i suđenje izazvali su reakcije ne samo među novinarima već i među organizacijama za zaštitu ljudskih prava.

S obzirom na već postojeće tenzije između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, ova presuda mogla bi dodatno povećati razdor između ove dvije zemlje. U svojoj izjavi, State Department izražava svoju zabrinutost zbog ovog slučaja i zahtijeva fer tretman za američkog novinara.

Odluka suda nije konačna, već se može uložiti žalba na presudu. Očekuje se da će se ovaj slučaj nastaviti pratiti i nakon izricanja presude.

Neki analitičari smatraju da je ovaj slučaj još jedan primjer gušenja novinarskih sloboda. Sve veći broj novinara širom svijeta suočava se sa pritiscima i represijom, a ovakva presuda samo dodatno pokazuje koliko je teško raditi novinarski posao u nekim dijelovima svijeta.

S obzirom na trenutnu situaciju, očekuje se da će ova vijest izazvati reakcije i dalje potaknuti raspravu o slobodi medija i pravdi.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -