Petak, 18 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeGastro KutakRecept za ukusan i hrskav čips od krompira i tikvica

Recept za ukusan i hrskav čips od krompira i tikvica

Želite li impresionirati goste ili uživati u grickanju uz omiljeni film, donosimo vam recept za ukusan i hrskav čips od krompira i tikvica. Ovaj jednostavan, ali izuzetno ukusan zalogaj sigurno će osvježiti trpezu i zadovoljiti svačiji ukus.

Da biste napravili ovaj čips, trebat će vam 450 g krompira, 220 g tikvica, 40 g oštrog brašna, 1 l biljnog ulja, 60 g smrvljene gorgonzole, sitno isjeckano suho meso ili sudžuka, 15 g svježeg peršuna i krupna morska so.

Prvo operite i ogulite krompire te ih naribajte na tanke kolutiće. Stavite kolutiće u posudu s hladnom vodom kako bi se izbjeglo tamnjenje i ostavite ih sa strane. Nakon toga, naribajte tikvice na jednako debele kolutiće i umiješajte ih s brašnom.

Nakon što ste procijedili krompir, bitno je da ga dobro posušite među slojevima papirnih ubrusa kako bi se izbjeglo prskanje ulja prilikom prženja. U dubokoj posudi sa debljim dnom zagrijte ulje na temperaturu od 175 stepeni.

Pržite krompire u manjim hrpama 4 do 5 minuta dok ne postanu hrskavi i zlatno smeđe boje. Izvadite ih na lim za pečenje obložen papirnim ubrusima kako bi se višak masnoće upio. Posolite krompire s jednim do dva prstohvata soli uzimajući u obzir da su i sudžuka i suho meso slani. Ponovite postupak dok ne ispržite sav krompir.

Nakon toga, pržite tikvice. Pazite da ih stavljate jednu po jednu kako se ne bi zalijepile, te pripazite da ih ne prepržite jer bi mogle postati gorke. Pržite ih 3 do 4 minute.

Zagrijte pećnicu na 175 stepeni. Kada se čips ohladi, prenesite ga na veliki lim za pečenje, pospite smrvljenom gorgonzolom i pecite dok se sir ne otopi, otprilike 5 minuta. Izvadite iz rerne i pospite sitno isjeckanim suhim mesom i sudžukom, te dodajte svježi peršun.

Ovaj ukusni i hrskavi čips servirajte odmah i uživajte u kombinaciji različitih okusa. Možete ga poslužiti kao predjelo ili kao užinu uz omiljeni film. Priprema ovog čipsa je vrlo jednostavna, a rezultat je ukusan i privlačan zalogaj.

Uz ove savjete, sigurno ćete oduševiti sve ukućane i goste svojom kulinarskom vještinom. Isprobajte ovaj recept i uživajte u jednostavnom, ali ukusnom zalogaju.

Pročitajte više na: (dodati link na originalni članak ili izvor vijesti)

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -