Nedjelja, 29 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetVažan korak prema vojnoj službi za ultraortodoksne muškarce

Važan korak prema vojnoj službi za ultraortodoksne muškarce

Prvih 1000 poziva ultraortodoksnim muškarcima u dobi od 18 do 26 godina trebalo je biti poslano u nedjelju, dok se očekuju i dodatni valovi svake sedmice, prema ministarstvu i Izraelskim odbrambenim snagama. Ministarstvo je naglasilo da će se nakon svakog vala analizirati postupak pozivanja kako bi se poboljšali budući valovi. Izraelu nedostaje iskustva u regrutiranju velikog broja ultraortodoksnih vojnika odjednom.

Izraelske odbrambene snage su pokrenule novu web stranicu koja pruža informacije ultraortodoksnim muškarcima o dostupnim vojnim ulogama i naporima koji se ulažu kako bi se prilagodili njihovom načinu života. Nacrti zapovijedi prva su faza provjere i evaluacije koju vojska provodi prije služenja vojnog roka u narednoj godini.

Prošlog mjeseca, Visoki sud je presudio da više ne postoji pravni okvir koji omogućava državi da se suzdrži od regrutacije ultraortodoksnih učenika isihista u vojnu službu. Državni tužilac je naredio vladi da odmah započne s procesom novačenja 3000 ultraortodoksnih muškaraca, što je broj koji vojska može obraditi u ovoj početnoj fazi.

Izraelske odbrambene snage su istakle da će oko 3000 potencijalnih ultraortodoksnih vojnih obveznika primiti pozive u nadolazećim sedmicama, a vojska pretpostavlja da će se ovi pojedinci doista pojaviti u centru za prijem.

Ovaj korak predstavlja važan pomak prema većoj integraciji ultraortodoksnih muškaraca u vojnu službu. Izraelska vojska se trudi prilagoditi se potrebama i uvjerenjima ultraortodoksnih vojnika kako bi se osigurala njihova uspješna inkluzija u vojne redove.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -