Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHKanton Sarajevo preuzima privremeno finansiranje institucija kulture

Kanton Sarajevo preuzima privremeno finansiranje institucija kulture

Razlozi takvog stanja mogu se tražiti decenijama unazad. No, ono što je novo jeste aktivno uključivanje Kantona Sarajevo u privremenom rješavanju finansiranja sedam institucija kulture od državnog značaja.

Kako bi pomogao Nacionalnoj biblioteci i ostalim institucijama, kanton Sarajevo usvojio je zakon o privremenom preuzimanju finansiranja plata i doprinosa za radnike sedam institucija kulture. Nacionalna i univerzitetska biblioteka, Zemaljski muzej, Umjetnička galerija, Historijski muzej, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti, Kinoteka Bosne i Hercegovine i Biblioteka za slijepe i slabovidne osobe su obuhvaćene ovim zakonom.

Ministarstvo kulture i sporta preuzelo je odgovornost za sufinansiranje plata i doprinosa za pet institucija, dok je Ministarstvo visokog obrazovanja preuzelo sufinansiranje dvije ustanove – Zemaljskog muzeja i Nacionalne i univerzitetske biblioteke.

Iako je Vlada KS pokrenula razgovore sa svim nivoima vlasti u cilju pronalaženja rješenja za finansiranje Nacionalne biblioteke, postavlja se pitanje zašto je do ovog problema uopće došlo, kada se Kanton Sarajevo zakonski obavezao da će sufinansirati ove institucije.

Rasprava u Vladi KS je oštra u vezi s ovim pitanjem. Kritike na račun premijera Uke stigle su od strane ministra kulture i sporta, Kenana Magode. On je optužio premijera za nedostatak volje da se problem Nacionalne biblioteke riješi i istakao da je ministrica za visoko obrazovanje, Adna Mesihović, u posljednjih nekoliko mjeseci izdvojila velika sredstva za sportske klubove, iako to nije u skladu s njenim djelokrugom.

U svakom slučaju, kanton Sarajevo želi da obezbijedi kako privremeno, tako i trajno finansiranje ovih institucija kulture i čuvanje kulturne baštine koju one predstavljaju za BiH. Razgovori su već pokrenuti sa nadležnim institucijama, a vjeruje se da će se uskoro pronaći rješenje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -