Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetOrbanova podrška Trumpu stvara napetosti unutar EU

Orbanova podrška Trumpu stvara napetosti unutar EU

S rastom popularnosti Donalda Trampa (Trump) uoči izbora za američkog predsjednika, mađarski premijer Viktor Orban postaje sve otvoreniji u prkošenju zapadnim partnerima unutar EU. Nedavni susret s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom bio je samo jedan u nizu Orbanovih poteza koji izazivaju sve oštrije reakcije, pa čak i ideje da se Mađarskoj oduzme predsjedavanje Vijećem EU, koje traje od početka ovog mjeseca.

Viši analitičar Evropske inicijative za stabilnost (ESI) Adnan Ćerimagić smatra da Orbanov pokušaj testiranja potencijalnih saveznika i domete ima veze s očekivanim promjenama u Vašingtonu i kampanjom Donalda Trampa. Orban se otvoreno pozicionira kao glavni partner SAD, što dodatno pojačava napetosti unutar EU.

Upkos kritikama evropskih lidera, Orban nastavlja s kontroverznim potezima. Nedavno je posjetio Rusiju i Kinu, koristeći simbole EU i predstavljajući se kao posrednik između Rusije i Ukrajine. Orban tvrdi da će angažirati Trampa na postizanju mira između ta dva članica, “ako bude izabran u novembru”. Otišao je korak dalje i poslao pismo šefovima zemalja EU, nazivajući svoje posjete “mirovnom misijom”.

Analitičar Ćerimagić ističe da je Orbanov “mirovni plan” za Ukrajinu u suprotnosti sa stavovima zapada. Njegovim aktivnostima pokušava se stvoriti dojam da Ukrajina ima izbor između rata i mira, čime se podržavaju ruske imperijalističke ambicije. Ovo će imati teške posljedice ne samo na odnose između EU i SAD, nego i na samu Evropsku uniju, koja bi mogla biti podijeljena zbog Orbanovih postupaka.

Najava Trampove pobjede već sada stvara jasne podjele unutar EU, a ako se ona ostvari, ugrozit će transatlantske odnose, NATO institucije i međusobne odnose unutar EU. Orbanova podrška Trumpu stvara napetost ne samo unutar EU, već i diljem Evrope.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -