Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetMacron razgovarao s Vučićem o ekonomiji, odbrani i energiji

Macron razgovarao s Vučićem o ekonomiji, odbrani i energiji

Predsjednik Francuske, Emmanuel Macron, izjavio je da je imao “izuzetno plodonosan” sastanak sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem o ekonomskim, odbrambenim i energetskim pitanjima. Sastanak je održan na marginama samita Evropske političke zajednice u Velikoj Britaniji.

Macron je naglasio da su vojna pitanja dio njihove agende i najavio posjetu Srbiji u narednim nedjeljama ili mjesecima kako bi finalizirali diskusije koje su predmet tehničkih, finansijskih i političkih pregovora između dvije zemlje. On je ocijenio odnose Pariza i Beograda kao “čvrste, iskrene i strukturalne za obje zemlje i cijeli region”.

Predsjednik Vučić se također oglasio povodom sastanka s Macronom, ističući da je to bio najduži sastanak koji je imao danas i da su razgovarali o važnim pitanjima poput Kosova. On je najavio posjetu Macrona Beogradu krajem avgusta ili najkasnije početkom septembra, te naglasio značaj ovog sastanka za geopolitička, ekonomska i vojno-tehnička pitanja.

Ova posjeta i razgovori između francuskog i srbijanskog predsjednika potvrđuju snažne veze između dvije zemlje, kao i zainteresovanost za saradnju u različitim sektorima. S obzirom na Macronovu najavu o posjeti, očekuje se da će se dalje produbiti i konkretizovati teme koje su bile predmet ovog sastanka.

Čvrsti odnosi između Francuske i Srbije imaju potencijal da stvore pozitivan utjecaj na cijeli region, te otvore nove mogućnosti za ekonomski razvoj, saradnju u odbrani i jačanje energetske sigurnosti. Svi nadamo se da će ove inicijative donijeti koristi obje zemlje i doprinijeti jačanju stabilnosti i prosperiteta Balkana.

Relevantni članci:
– Macron i Vučić razgovarali o ekonomskim i energetskim pitanjima
– Posjeta francuskog predsjednika potvrđuje čvrste veze između Francuske i Srbije
– Očekuje se dalje produbljivanje saradnje između Francuske i Srbije

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -