Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeMagazinAuto IndustrijaSeat povlači Tarraco iz proizvodnje, Cupra Terramar dolazi kao zamjena

Seat povlači Tarraco iz proizvodnje, Cupra Terramar dolazi kao zamjena

Seat će povući svog SUV modela, Tarraco, iz proizvodnje nakon samo šest godina od debija. Ova vijest dolazi nakon što je konkurentni Škoda Kodiaq nastavio sa uspješnom prodajom. Tarraco, koji je bio prvi Seatov model sa plug-in hibridnom opcijom, nije uspio privući dovoljno kupaca u Evropi. U 2019. godini prodano je samo 29.615 primjeraka, dok je konkurentni Kodiaq prodao 88.516 primjeraka.

Iz Seata su potvrdili da Tarraco neće dobiti nasljednika, te da će se fokusirati na novi model pod brendom Cupra, Terramar, koji će zauzeti mjesto Tarraco u segmentu SUV vozila. Terramar će se istaknuti sportskim karakterom, naprednom tehnologijom i elektrificiranim pogonskim opcijama koje dijeli s Volkswagenovim Tiguanom. Međutim, novi model će biti kraći za 235 mm u odnosu na Tarraco.

“Prodaja Tarraca nikad nije dostigla očekivanja, ali vjerujemo da će Terramar privući više kupaca svojim inovativnim karakteristikama”, izjavio je predstavnik Seata za magazin Autocar. On je dodao da će proizvodnja Tarraca biti okončana u drugom kvartalu 2024. godine, dok će Terramar biti lansiran sredinom iste godine.

Ostali Seatovi modeli, uključujući Ibizu, Aronu, Atecu i Leona, će biti obnovljeni, što će produžiti njihov životni vijek do “kraja ere motora s unutrašnjim sagorijevanjem”, kako je najavljeno tokom martovske prezentacije kompanije.

Cupra Terramar će biti pravi test za Seat, koji se nada da će privući veći broj kupaca i ostvariti uspjeh koji Tarraco nije uspio. Ostaje da vidimo kako će se novi model postaviti na tržištu i koliko će kupaca biti zainteresovano za ovu sportsku alternativu u segmentu SUV vozila.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -