Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetMedvedev spekuliše o budućnosti Ukrajine i NATO-a

Medvedev spekuliše o budućnosti Ukrajine i NATO-a

U nedavnom intervjuu za rusko izdanje Argumenty i Fakty, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti Rusije, Dmitrij Medvedev, iznio je zanimljive spekulacije o budućnosti Ukrajine i njenom pokušaju ulaska u NATO savez. Medvedev je sugerisao da izjava generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga o potencijalnom ulasku Ukrajine u NATO u narednoj deceniji vrijedi pažnje.

Međutim, Medvedev je istakao svoje mišljenje da Ukrajina “nikada” neće postati članica NATO-a. On je čak špekulirao da bi se vodstvo NATO-a moglo promijeniti do 2034. godine i da bi se Ukrajina možda do tada mogla i “ne postojati”, koristeći derogativan izraz “Zemlja 404” za Ukrajinu.

Ove izjave su izazvale senzacionalne naslove u ruskom mediju, uključujući i državnu agenciju Tass, koji su naslovili vijest “Medvedev priznao da Ukrajina više neće postojati 2034.” i “Medvedev predvidio nestanak Ukrajine do 2034.”.

Međutim, Američki institut za ratne studije (ISW) izrazio je svoje mišljenje da su ove izjave dio ruskog narativa koji ima za cilj stvaranje iluzije da će Rusija pobijediti u ratu i ostvariti svoj cilj – razgradnju ukrajinske državnosti u roku od deset godina. ISW naglašava da takav narativ podriva pokušaje nekih ruskih zvaničnika da sugerišu otvorenost za “mirovne” pregovore sa Ukrajinom, jer očito je jedini cilj Kremlja potpuno uništenje ukrajinske države i njenog naroda.

ISW smatra da ni Ukrajina ni Zapad ne mogu uspješno pregovarati s Rusijom ako se njeni uslovi temelje na uništenju Ukrajine u narednih deset godina. Razumijevanje ovog ruskog narativa može dati jasniji uvid u njihove namjere i pomoći u razumijevanju političke dinamike u regionu.

U svakom slučaju, ova izjava Dmitrija Medvedeva podsjeća na potrebu za daljnjom pažnjom prema situaciji na istoku Ukrajine i dinamici između Rusije i NATO-a u narednom periodu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -