Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPravda za Pobunjene Mornare: Port Chicago 50 dobiva podršku mornarice SAD-a

Pravda za Pobunjene Mornare: Port Chicago 50 dobiva podršku mornarice SAD-a

U noći 17. jula 1944., eksplozija jačine gotovo atomske bombe potresla je Port Chicago Naval Magazine sjeverno od San Francisca, uzrokujući uništenje dva broda i voza, te smrt 320 ljudi. Žrtve su uglavnom bile crni mornari koji su obavljali opasne zadatke punjenja oružja na brodovima.

Nakon eksplozije, bijeli mornari su dobili dopust, dok su crni mornari bili prisiljeni vratiti se na posao bez odgovarajuće obuke ili opreme. To je izazvalo frustraciju i nezadovoljstvo, zbog čega su odbili ukrcati nove brodove. Kao rezultat, mornarica je pokrenula jedno od najvećih suđenja pobuni u svojoj historiji, izvedeno je oko 258 mornara pred vojni sud, a 50 pobunjenika su konačno osuđena. Taj postupak izazvao je žestoku polemiku i podigao optužbe protiv vojske za nepravdu i rasizam.

Međutim, nedavno je američka mornarica iznijela saopćenje u kojem je priznala “značajne pravne pogreške” tokom vojnih sudova. Glavno tužilaštvo mornarice utvrdilo je da su mornarima, između ostalog, uskraćena smislena prava, uključujući pravo na advokata. Ova objava predstavlja kraj dugog i teškog puta za Port Chicago 50 i njihove obitelji, koji su se borili za jednakost pravde pred zakonom.

Predsjednik SAD-a Joe Biden podržao je ovu odluku mornarice, izjavivši da se radi o pravednom zaključku za crne mornare koji su se hrabro borili za naciju koja im je uskratila pravdu. Ministar mornarice Carlos Del Toro također je naglasio da se priča Port Chicago 50 nastavlja živjeti kao svjedočanstvo snage, hrabrosti i nepokolebljive želje za pravdom.

Ova odluka mornarice SAD-a predstavlja važan korak u borbi protiv rasizma i nepravde u vojsci, kao i podsjećanje na važnost jednakog poštivanja prava svih vojnika. Nadamo se da će ovaj događaj ohrabriti daljnje promjene i unaprijediti pravičnost unutar vojnih institucija.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -