Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetŠef ruske diplomatije optužuje Izrael za eskalaciju sukoba s Iranom

Šef ruske diplomatije optužuje Izrael za eskalaciju sukoba s Iranom

Posljednja sjednica Vijeća sigurnosti UN-a obilježena je žestokim raspravama između američkih i ruskih zvaničnika, koji su se bavili pitanjem Ukrajine i usput optuživali jedni druge. Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije, nije propustio priliku da optuži Izrael za pokušaj uvlačenja Amerike u sukob s Iranom.

Tokom sjednice, Lavrov je izjavio kako Izrael pokušava Ameriku isprovocirati i uključiti je u eskalaciju sukoba s Iranom. “Osjeća se želja da ih isprovociraju i da Amerika uđe u sukob s Hezbolahom. Nadam se da će Zapad učiniti sve što je u njihovoj moći da takve provokacije ostanu samo u mislima izraelskog rukovodstva ili još bolje, da se zaborave”, poručio je Lavrov.

Osim toga, Lavrov je iskoristio priliku da se ironično obrati američkoj predstavnici u Vijeću sigurnosti Lindi Thomas-Greenfield. Naime, Lavrov je podvukao izjavu izraelskog predstavnika koji je kritizirao Iran i tvrdio da Teheran isporučuje vojnu opremu koja se koristi protiv Ukrajinaca. “Usput, htio sam da pitam poštovanu predstavnicu SAD-a. Da li ste imali osjećaj da ste bili u pogrešnoj prostoriji i na pogrešnoj diskusiji slušajući izraelskog predstavnika? Jasno vam je o čemu pričam”, poručio je Lavrov.

Ova izjava šefa ruske diplomatije jasno pokazuje tenzije između Rusije, SAD-a i Izraela na međunarodnoj sceni. Kriza u Ukrajini postaje sve kompleksnija i izaziva sve veći nesporazum između velikih sila. Svaku priliku, poput ove sjednice Vijeća sigurnosti, pojedini političari koriste da ukrste argumente i optuže jedni druge.

Iako je Lavrovljeva izjava o optužbama prema Izraelu privukla pažnju na sjednici, ostaje da se vidi kakve će posljedice imati na međunarodne odnose i napetosti u regiji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -